Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează Sesiunea de finanțare nerambursabilă 2025

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează astăzi, 12 martie, Sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul 2025.

Asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate pot trimite cererile de finanțare și documentele conform specificațiilor din Ghidul de finanțare 2025.

„Deschidem sesiunea anuală de finanțare pentru proiectele destinate românilor din afara granițelor țării care doresc să-și păstreze identitatea lingvistică, culturală și spirituală.

Îi așteptăm cu proiecte pe toți cei care urmăresc să se implice în susținerea comunităților de români de pretutindeni, să inspire tinerele generații și să promoveze valorile și tradițiile românești”, a declarat Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Ghidul de finanțare 2025 cuprinde șase programe de finanțare: Educație, Cultură, Spiritualitate și tradiție, Societatea civilă, Mass-media și Comunitate.

În cadrul sesiunii de finanțare 2025, un solicitant poate depune cel mult două proiecte, cu condiția ca acestea să se încadreze în programe diferite, conform scopului și obiectivelor proiectului.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare va fi anunțat după data de 30 aprilie 2025, pe site-ul DRP. Anunțul se va publica cu 5 zile lucrătoare înainte de data închiderii etapei de depunere.

Toate cererile de finanțare vor fi evaluate cu respectarea prevederilor legale în materie și în limita bugetului alocat.

Cererile de finanțare trebuie trimise în format PDF, la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro. Este necesar ca fiecare anexă să fie atașată ca un singur document PDF, denumit ca atare (de exemplu, Statut.PDF). Nu sunt acceptate alte formate (JPEG, PNG etc.).

După transmiterea pe e-mail a documentelor menționate, solicitantului i se comunică numărul de înregistrare a cererii. Ulterior, responsabilul de proiect poate solicita, prin e-mail, documente suplimentare sau clarificări, în funcție de specificul proiectului, la care solicitantul are obligația de a răspunde în cel mult 3 zile lucrătoare.

Cererile de finanțare se evaluează periodic, iar rezultatele evaluării vor fi publicate pe site-ul DRP.

Pentru a facilita procesul de constituire a dosarului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pune la dispoziția celor interesați Ghidul de finanțare nerambursabilă 2025, alături de documentele de interes, în format editabil:

Ordin nr. 29 din 11.03.2025, pentru aprobarea Ghidului de Finanțare Nerambursabilă 2025

Ghid Finantare Nerambursabila 2025

01.Cerere-de-finantare – 2025

02.Tipuri-de-proiecte-actiuni-si-cheltuieli

03.Glosar-de-termeni

04.Declaratie-privind-apartenenta-la-identitatea-culturala-romana

05.Declaratie-eligibilitate

06.Declaratie-cu-privire-la-prelucrarea-si-transmiterea-datelor-cu-caracter-personal

07.Contestatie

08.Contract-de-finantare

09.Decont-centralizator-de-cheltuieli

10.Raportul-de-activitate

11.Documente-justificative-in-functie-de-tipurile-de-cheltuieli

12. Ghid de identitate vizuală

13.Documente-necesare-pentru-proiecte-specifice

14.Deviz-refacut

Ordin nr. 30 din11.03.2025 privind Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei de evaluare a proiectelor, programelor și acțiunilor sau acțiunilor privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni, Comisiei de soluționare a contestațiilor și a Secretariatului tehnic al comisiilor, pentru anul 2025

Formular de evaluare proiect cu finanțare nerambursabilă

Ordin nr. 97 din 14.03.2022

Ordin nr. 98 din 14.03.2022

HG 719 30.06.2021 privind aprobarea valorilor maximale ale cheltuielilor referitoare la premii, cheltuieli de tratatii si reprezentare suportate de catre DRP

În urma solicitărilor primite, în anul 2025, DRP vine în întâmpinarea beneficiarilor de finanțări nerambursabile și pune la dispoziție pentru decontarea cheltuielilor o serie de modele orientative. 

ATENȚIE!  Formularele de mai jos NU SUNT OBLIGATORII ca formă și conținut, au doar rolul de a acorda sprijin la întocmirea documentelor de decont.

1.Model Notă de recepție;   2.Model bon consum;   3.Model Proces Verbal de recepție bunuri;   4.Model Proces Verbal de recepție servicii;   5 Proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor;   6.Model PV punere in functiune;   7. Model-Proces-Verbal-de-Predare-Primire;  8.GFN 2025 Model_ Proces verbal atribuire contract

Echipa DRP va oferi informații suplimentare, clarificări și îndrumări în vederea accesării fondurilor nerambursabile la adresa de mail proiecte@dprp.gov.ro.

Sari la conținut