Vizită de lucru în Republica Italiană, 28 februarie – 2 martie 2025
Cristina-Lavinia Arnăutu, Director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), s-a deplasat, în perioada 28 februarie – 2 martie 2025, în regiunea Veneto, Republica Italiană. Programul de lucru al reprezentantului DRP a inclus vizitarea proiectelor finanțate de DRP și întâlniri cu membri ai comunității românești din zonă. Pe parcursul acestei vizite, au fost prezentate programele și acțiunile derulate de Departament în vederea susținerii identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.
Sâmbătă, 1 martie 2025, reprezentantul DRP a participat la sfințirea pietrei de temelie a noii biserici greco-catolice românești. “Construirea bisericii parohiale și a centrului cultural din Mantova”, un proiect care a obținut finanțare nerambursabilă din partea DRP în 2024, își propune să aducă un colț de Românie în comunitatea românească din zonă, un loc de referință pentru desfășurarea activităților cultural-religioase prin care să promoveze și să mențină vii tradiția, limba și credința străbună.
Alături de delegația DRP, la eveniment au luat parte Ioan Iacob, consul, Consulatului General al României la Milano, Sever Petre, consul, Consulatul General al României la Bologna, Davide dal Bosco, primarul localității San Giorgio Bigarello, Excelența sa Marco Busca, Episcopul Diocezei din Mantova și Cristian Crișan, Coordonatorul național al pastorației credicioșilor Greco-catolici români din Italia.
Duminică, 2 martie, demnitarul DRP a participat la slujba oficiată la Biserica Sfântul Ilie Tesviteanu din Verona și la activitățile dedicate copiilor din cadrul școlii duminicale organizate de parohie.
Programul vizitei s-a încheiat cu întâlnirea la Primăria din Villafranca di Verona cu Nicola Terilli, președintele Consiliului local, Cătălin Mustățea, consilier local, aflat la al doilea mandat, originar din România, și cu peste 30 de membri ai comunității românești din Villafranca. Cu acest prilej, a fost subliniată importanța menținerii unui dialog permanent la nivel instituțional, prin care să fie valorificate oportunitățile care vizează comunitatea de români din această zonă și să stimuleze implicarea în proiecte comune.