Consultări online DRP – administrația publică centrală în pregătirea unei noi strategii pentru românii de pretutindeni, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană

“Invitând autoritățile relevante să participe in procesul de construire a Strategiei pentru românii de pretutindeni, DRP urmărește logica asumării oneste și conștiente a responsabilităților generate de mandatele autorităților relevante, adăugată nevoii asumării morale, de către toți actorii implicați, pentru proiectarea unui document fundamental de politică publică. Finalitatea trebuie să rămână cea a construirii unei relații onorante a statului român, în întregul său, cu românii care au ales să nu mai locuiască în țara în care s-au născut.  Dinamica cvasi-modală, corelativă migrației cetățenilor români în ultimele decenii a situat, gradual, statul român în condiția de a nu putea ignora sau restrânge relația naturală pe care trebuie să o clădească și hrănească cu diaspora. Le mulțumim partenerilor pentru participarea autentică, pentru poziționările și opiniile pertinente aduse în dezbateri”, a declarat Mihai Șerban, director general cu atribuții de secretar de stat DRP, după încheierea întâlnirilor.

În acest cadru, în economia proiectului “Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de MRP” (cod SIPOCA 730, cod MySMIS 130070), în zilele de 13 si 14 octombrie a.c, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat primele runde de consultări interministeriale. Managerul de proiect, Radu Cosma, împreună cu experți din cadrul proiectului au condus dezbaterile cu reprezentanții instituțiilor invitate, reprezentate la nivel de secretar de stat sau experți.

Scopul consultărilor a fost reprezentat de culegerea punctelor de vedere instituționale cu privire la impactul și rezultatele implementării Strategiei anterioare, precum și la arhitectura viitoarei Strategii, pe care DRP o proiectează, cu participarea firească a unui număr relevant de agenți sociali (autorități, societate civilă reprezentativă etc).

Pe lângă o fundamentare oportună a strategiei, proiectul va genera o radiografie a diasporei românești din cele mai semnificative state, alături de un plan privind prioritizarea intervențiilor financiare în domeniile gestionate de DRP.

 

* Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Sari la conținut