Consultări ale secretarului de stat Oana Ursache cu lideri ai minorității române din Ucraina
Românii din comunitățile istorice din afara granițelor și susținerea educației în limba română au fost în centrul consultărilor cu delegația reprezentanților românilor din Ucraina, care a avut loc astăzi, 12 august 2021, la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).
La inițiativa Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o delegație formată din 19 lideri ai minorității române din Ucraina, a dezbătut alături de secretarul de stat Oana Ursache, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, MAE și DRP, problematica păstrării și promovarea limbii române în comunitate. Delegația include lideri ai mediului asociativ și academic românesc din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.
În principal, unul dintre obiectivele DRP este acordarea de sprijin financiar prin oferirea de burse elevilor etnici români din clasele primare care studiază limba română sau în școli cu predare în limba română, dar și prin accesarea de finanțări nerambursabile. Astfel, în 2020 circa 50% din bugetul Departamentului a fost alocat Ucrainei (peste 6,2 milioane de lei, incluzând bursele și finanțările nerambursabile). În 2021, estimăm că acesta va depăși 60% (peste 8,4 milioane de lei, incluzând bursele elevilor din clasele I-IV).
Mai mult decât atât, în acest an, Ucraina se află în topul beneficiarilor, situându-se pe locul al treilea în ceea ce privește sumele aprobate pentru implementarea proiectelor, valoarea totală ridicându-se la peste 700.000 de lei.
Pe agenda discuțiilor s-au regăsit și subiecte precum nevoia obținerii de sprijin din partea autorităților române pentru consolidarea mediului asociativ, apărarea drepturilor și păstrarea identității lingvistice a etnicilor români.
”Legătura mea cu Ucraina nu se limitează doar la rolul pe care mi l-am asumat aici, la DRP, ci este strâns marcată de faptul că sunt bucovineancă și lector universitar la Universitatea din Suceava, instituție de învățământ superior implicată în proiecte transfrontaliere care includ conservarea și promovarea patrimoniului cultural-istoric”, a declarat Oana Ursache.
Reprezentanții minorității române au apreciat dialogul deschis pe care l-au avut de-a lungul timpului cu autoritățile centrale române și au subliniat necesitatea formării de cadre didactice care să predea limba română în școlile din Ucraina. De asemenea, s-a menționat și posibilitatea instituirii unui schimb de bune practici între profesorii din țară și cei din Ucraina.
Sursă foto: Arhiva DRP