10 mai – Ziua Românității Balcanice

Astăzi se împlinesc 118 ani de la publicarea iradelei (decretul) sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care se conferea aromânilor și megleno-românilor din Imperiul Otoman statutul de comunitate distinctă, cu drepturi culturale proprii și posibilitatea de a-și constitui foruri specifice de reprezentare.

Gestul autorităților otomane a fost un omagiu adus României, cu ocazia sărbătorii naționale (10 mai) a  Regelui Carol I, la împlinirea a 39 de ani de domnie. Iradeaua din 10 mai 1905 reprezintă o victorie a diplomației românești a epocii în păstrarea și afirmarea identității persoanelor aparținând minorității din regiune.

În prezent, la data de 10 mai este sărbătorită Ziua Românităţii Balcanice, în baza prevederilor Legii 156 din 7 iunie 2021,  ca o recunoaștere a contribuției majore pe care aromânii și megleno-românii au avut-o la construirea statului modern și la emanciparea națională a poporului nostru.

Păstrarea identității lingvistice, sub forma învățării dialectului aromân, dialectului megleno-român și a limbii române, este esențială pentru românitatea balcanică, iar România va continua să acorde îi suportul necesar prin intermediul programelor de finanțări nerambursabile.

Cu prilejul sărbătoririi zilei de 10 mai, Zi a Românității Balcanice, transmitem aromânilor și megleno-românilor un călduros „La mulți ani !”.

De asemenea, în această zi sunt marcate trei momente istorice importante:

10 mai 1866 – Carol I devine domnitor al României

10 mai 1877 – Proclamarea Independenței față de Imperiul Otoman

10 mai 1881 – Proclamarea Regatului României

Cunoscând trecutul putem construi un viitor puternic bazat pe colaborare, toleranță și încredere!

Sari la conținut